Rovero en Urban Ponics werken samen in Urban Farming

De Nederlandse kassenbouwer Rovero Systems en landgenoot Urban Ponics gaan samen een kansrijk urban farmingconcept vermarkten. “We bouwen voort op ons eerste gezamenlijke project in Dubai, dat na vier jaar nog steeds succesvol is”, zegt CEO Laurens Trebes van Urban Ponics. “Rovero vult ons teeltconcept aan met kassen en schaduwhallen, logistieke faciliteiten en een internationaal dealernetwerk. Samen kunnen we nog meer klanten tevreden stellen.”

De strategische samenwerking tussen Rovero uit Raamsdonksveer en Urban Ponics uit Venlo wordt gevoed door de ervaringen die Urban Ponics sinds 2016 heeft opgebouwd in 18 onderzoeks- en praktijkprojecten. “Het eerste commerciële project dateert uit 2019 en draait in Venlo, andere commerciële projecten zijn gerealiseerd in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten”, legt Trebes uit. 

Groeitorens en containerteelten

Het unieke teeltconcept dat Urban Ponics ontwikkeld heeft, draait om ronde, kunststof groeitorens van enkele meters hoog waarin compacte groentegewassen en kruiden groeien, aangevuld met de containerteelten op lavasubstraat van opgaande gewassen, zoals vruchtgroenten. In het midden van elke GrowPOD groeitoren wordt water verneveld dat verrijkt is met natuurlijke meststoffen, waar de planten uitstekend op groeien. Overtollig water wordt opgevangen voor gebruik in de potten en vervolgens gerecirculeerd en ontsmet voor hergebruik.

Meer smaak en vitaminen

“Producten die volgens ons concept worden geteeld, hebben aantoonbaar meer smaak en bevatten meer vitaminen en andere inhoudsstoffen dan dezelfde producten uit conventionele teeltsystemen”, zegt de CEO niet zonder trots. “Dat is vooral te danken aan onze unieke, natuurlijke meststof, die alle denkbare sporenelementen en enkele biostimulanten bevatten. Eén van onze rooftop farms in Singapore heeft onlangs een prijs gewonnen voor de lekkerste pakchoi. Een belangrijk verschil met vertical farms is dat wij uitgaan van polycultuur in plaats van monocultuur. Een breed assortiment van gewassen dus, die in natuurlijk daglicht worden geteeld. Dat doen we binnen de beschermde omgeving van kassen of schaduwhallen. Er wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van technologie voor de irrigatie en de klimaatregeling, waarbij we onder andere adiabatische koeling toepassen.”

Klaar voor opschaling

Nu het teeltconcept zich ruimschoots bewezen heeft, is Urban Ponics klaar voor een verdere uitrol en opschaling. “Dat doen we bij voorkeur in samenwerking met een sterke partner”, vervolgt Trebes. “Als bouwer van meerdere typen foliekassen en schaduwhallen vult Rovero ons heel mooi aan. Het bedrijf heeft een goede reputatie in binnen- en buitenland, heeft een omvangrijk netwerk van lokale dealers die technische ondersteuning bieden én het investeert structureel in innovatie en verduurzaming. Dat is precies wat wij en onze klanten nodig hebben om urban farming tot grotere bloei te brengen.”

Kassen, service en logistiek

Directeur Jacco van Delden van Rovero Systems deelt het enthousiasme van zijn partner in business. “Urban Ponics heeft een prachtig concept ontwikkeld, dat we samen naar het ‘next level’ gaan brengen. Met ons brede assortiment hoogwaardige foliekassen en schaduwhallen en de hulp van onze dealers kunnen wij overal projecten op maat realiseren. Wij verzorgen ook het voorraadbeheer en de logistiek voor het uitleveren van materialen en teeltbenodigdheden, zoals de groeitorens en de natuurlijke meststoffen. We hebben de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten – denk maar aan de introductie van onze revolutionaire HortiHouse breedkap foliekas eerder dit jaar – maar we staan te popelen om de samenwerking met Urban Ponics tot een succes te maken. Daar zijn we al volop mee bezig.”

Vorige
Vorige

Tuincentra spinnen garen bij samenwerking Rovero en Smiemans 

Volgende
Volgende

Beurzen